Regelmiddag met voordeeltjes
Casper Schouten kon natuurlijk wel aan zijn toehoorders vragen om hem niet in de rede te vallen, maar je vraagt ook niet aan een koe om geen gras te eten. Neen, het werd een roerig middagje onderricht in de nieuwste golfregels. En daar zaten, zelfs voor de specialisten onder ons, leuke verrassingen bij. Casper heeft als jurist wel iets met regeltjes en vertelde dat hij in 2020 geen neen kon zeggen, toen hem werd gevraagd clubreferee te worden. Vijf online lessen van twee uur en drie volle dagen van 9 tot 5 bij de NGF later, was hij de derde clubreferee van de Texelse, naast Henk van der Veer en Jo Oosterveer.
Een paar markante voorbeelden.
Een ingebedde bal in de gras- of aarderand van de bunker levert een vrije drop op in het algemene gebied van de baan, zo dicht mogelijk bij de plek direct achter die ingebedde bal, maar niet dichter bij de hole. Geen drop met strafslag voor onspeelbaar verklaren dus, zoals wij dachten. Ik heb altijd gedacht dat een ingebedde bal in de rough met strafslag gedropt moet worden. Maar ook dat mag met een gratis drop. En wist u dat een bal die terugkaatst op de tee(box), of de tee(box) niet verlaten heeft (een bal kan raar rollen), gewoon weer opgeteed mag worden. Ook weer gratis maar de eerste slag telt natuurlijk wel. Interessant vonden we ook de regels die gelden als je de bal per ongeluk met je oefenswing raakt. Gebeurt dat op de tee dan geldt: de slag telt niet en er volgt geen straf en de bal mag op iedere plek op de tee worden neergelegd of opgeteed. Gebeurt het in het algemene gebied, in een bunker of in een hindernis dan telt de slag niet, moet de bal teruggelegd worden en krijgt de speler 1 strafslag. Gebeurt het op de green dan is er geen strafslag. Lang leve de uitzonderingen. Er kwamen natuurlijk veel meer idiote vragen en opmerkingen waar onze referee zijn handen vol aan had.
Algehele bijval kreeg het voorstel van Casper om op de Texelse te veranderen dat er twee gebieden achter elkaar zijn met verschillend ‘golfregime’. Bijvoorbeeld een rode hindernis met daarachter een out of bounds gebied. Dat is onder andere het geval op hole 4 aan de rechterkant en kan onduidelijkheid opleveren. Waar ligt immers je bal na een afzwaaier met flinke zuidwestenwind? Voorstel: ofwel je verklaart hele gebied out of bounds, ofwel je maakt het hele gebied een rode hindernis. Wordt vervolgd, zullen we maar zeggen.
Wat te doen in onderhavig geval (zie foto)? De bal is in Spanje tegen een schildpad tot stilstand gekomen. Casper kon de van toepassing zijnde regel niet reproduceren, maar verklaarde een vrije drop hier op zijn plaats. Wat wij hebben gedaan? Een blaadje sla voor het beest gehouden en hem weggelokt. Diervriendelijk, maar het leverde de speler wel twee strafpunten op wegens traag spel. In het buitenland gelden immers ook onze eigen regels.
Rob Maaswinkel
Regeldiscussie tijdens het regeluurtje. Casper Schouten in gesprek met zijn vrouw, Angelique (links). Tilly van der Poel (uiterst rechts en haar partner Wieke Leenstra luisteren toe
Schildpaddensoep of free drop?