In mei leggen alle vogels een ei, ook scholeksters
Het is deze tijd weer een drukte van belang in, op en langs de baan en dan doelen we niet op de golfende medemensch, maar voornamelijk op alles wat vliegt (Ed Eelman uitgezonderd). Het broedseizoen is namelijk weer in volle gang en dat is goed te merken; nesten van koeten en eenden bij de waterranden tussen het riet van onze mooie baan en nesten van scholeksters in de rough; hier een nest, daar een nest, overal een nest.
Scholeksters, in 2016 tot ‘eilandvogel van Texel’ geridderd, hebben er een handje van om precies op die plekken waar ‘wij’ onze bal vinden te nestelen. Hoe krijgen ze het toch voor elkaar? De knappe koppen van onze Regel- en Handicap commissie hebben zich over al dat genestel gebogen en zijn na rijp beraad tot een eensluidende conclusie gekomen. Dus als u in de nesten zit….dan moeten golfers de nesten van deze ‘Lieuw’ (zoals de vogel op Texel ook wordt genoemd) ontwijken via de alom bekende GUR-regels (droppen bij dichtstbijzijnde punt zonder enige belemmering; regel 16.1, 16.2).
De meeste nesten zijn gemarkeerd middels een blauwe stok, maar ook indien niet; het blijft GUR! Ontwijken!!
Laat die (en alle) beesten met rust, dan kan het resultaat van de voortplanting een goed vervolg krijgen. Overigens kan het zijn dat u agressief bejegend wordt indien u toch te dichtbij komt; scholeksters hebben lange, scherpe snavels en kiezen vaak onvervaard de aanval (immers de beste verdediging). Wee, o wee, een gewaarschuwde golfer telt voor twee!