Hermelijn op De Texelse
Het is nog redelijk vroeg, als ik van hole 8 naar de afslag van hole 9 loop.
Kort daarvoor had ik bij hole 6 de zeer zeldzame Welriekende Nachtorchis aangetroffen. Slechts een, dus moeten we er zuinig op zijn.
Als ik de afslagplaats van hole 9 dicht genaderd ben, zie ik ineens enkele meters voor mij een klein, roodbruin dier het pad snel oversteken en het helmgras inschieten.
Heel duidelijk zie ik de roodbruine kleur van de rug, de wittige buikzijde en een lange bruine staart met een zwart uiteinde.
Een hermelijn! Geen twijfel mogelijk. Fantastisch om waar te nemen.
De hermelijn (Mustela erminea) is een roofdier, dat behoort tot de marterachtigen. Hij is een van de kleinste van de marterfamilie, echter groter dan de wezel.
Het is een aktief roofdier, dat relatief veel voedsel nodig heeft. Het is een carnivoor (vleeseter), die voornamelijk op woelmuizen jaagt. Echter ook vogels en haasachtigen, die groter zijn dan hijzelf, worden gedood en opgepeuzeld. De prooi wordt gedood met een beet in de nek. Een mannetje wordt ongeveer 24 tot 29 cm en een vrouwtje 21 tot 26 cm. De staartlengte bedraagt 8 tot 12 cm. In de winter kan de vacht wit zijn, met uitzondering van de zwarte staartpunt. Vroeger werden de witte wintervachten van de hermelijn gebruikt voor het maken van koningsmantels. In ons land is de hermelijn een beschermde diersoort. Het aantal neemt af en zeker op Texel is het niet een veel voorkomend dier. Bovendien is hij erg schuw en laat zich niet gauw zien. De paartijd valt in mei/juni. Het mannetje gaat dan zwerven en zijn woongebied overlapt dan enkele territoria van vrouwtjes. Als een vrouwtje bevrucht is, wordt de draagtijd met 280 dagen verlengd. Pas in maart komt het embryo tot ontwikkeling, waarna de eigenlijke draagtijd 21 tot 28 dagen duurt. In april en mei worden de jongen geboren. Mannetjes zijn na een jaar geslachtsrijp. Vrouwtjes al na 5 weken.
Mijn dag was weer goed!
Louw Nijhuis.