De vier meest voorkomende Meeuwensoorten op De Texelse
Je kunt geen rondje over onze golfbaan lopen zonder ze tegen te komen; meeuwen.
Maar de ene meeuw is de andere niet en vandaar, dat ik ga wat vertellen over de meest op de golfbaan voorkomende meeuwensoorten.
Om te beginnen:
1. Zilvermeeuw. Een grote, robuuste en agressieve meeuw, die op Texel heel veel voorkomt. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de grote, gele snavel met rode vlek en lichte ogen. Hij heeft een zilvergrijze mantel.
Jonge Zilvermeeuwen zijn gevlekt grauwbruin. Pas na 3 jaar krijgen ze het witte en zilvergrijze kleed.
Zilvermeeuwen broeden in grote kolonies in alle duingebieden van Texel.
2. Kleine Mantelmeeuw. Deze meeuwensoort is nauw verwant met de Zilvermeeuw. Hij is ongeveer even groot, maar ranker dan de Zilvermeeuw en heeft een donkergrijze mantel en gele poten, terwijl de Zilvermeeuw licht vleeskleurige poten heeft. De Kleine Mantelmeeuw broedt tussen de Zilvermeeuwen in kolonies in de duinen.
En jonge Kleine Mantelmeeuwen lijken erg veel op de jongen van de Zilvermeeuw.
Een andere meeuwensoort, die heel veel op Texel en ook op onze golfbaan voorkomt, is
3: Kokmeeuw. De Kokmeeuw is aanzienlijk kleiner dan de Zilvermeeuw en Kleine Mantelmeeuw. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn bijna zwarte kop in de zomer en rode snavel en rode poten. In de winter is de kop van de Kokmeeuw wit en lijkt het alsof hij een donkere koptelefoon op heeft.
Jonge Kokmeeuwen hebben een bruine band over de vleugels en een witte staart met een donkere eindband.
De Kokmeeuw broedt op Texel op de Schorren en op eilandjes in plassen langs de Waddendijk.
En dan “last but not least”,
4: Stormmeeuw. Deze meeuwensoort heeft enkele malen gebroed op onze golfbaan. Hij is kleiner dan de Zilvermeeuw en wat groter dan de Kokmeeuw. Het verenkleed van de Stormmeeuw lijkt op dat van de Zilvermeeuw, maar de kleur van snavel en poten verschillen van elkaar. De snavel van de Stormmeeuw is minder zwaar en de ogen zijn donkerder dan die van de Zilvermeeuw. En dat geeft de Stormmeeuw een wat vriendelijker uiterlijk.
Ze broeden in kolonies, maar ook wel solitair. En dat laatste was het geval op onze golfbaan.
Jonge Stormmeeuwen hebben al vroeg een lichte kop en onderlijf, terwijl jonge Zilvermeeuwen de eerste jaren van hun leven een grauwbruine kleur hebben.
Kijk tijdens uw golfrondje eens om u heen en al gauw zult u bovengenoemde meeuwensoorten kunnen herkennen.
Louw Nijhuis.
Zilvermeeuw
Kokmeeuw
Kleine Mantelmeeuw
Stormmeeuw