De Sperwer
Maandag, 14 november 2022, 10.15 uur.
Mijn flight-genoot en ik hebben zojuist afgeslagen van de prachtige, hooggelegen afslag van hole 1. Via het schelpenpad lopen we de fairway van deze hole op. Ineens zie ik voor mij van rechts over de aangelegde duinen tussen driving range en fairway van hole 1 een duidelijk jagende roofvogel scheren. Hij vliegt op een hoogte van minder dan 1 meter en vliegt met een aanzienlijke snelheid. Hij heeft een snelle vleugelslag, die onderbroken wordt door glijpauzes. De bovenzijde van de vogel is leigrijs van kleur met een blauwe tint. De buik is roestrood van kleur. Hij heeft een lange staart met donkere banden overdwars. Hij steekt de fairway over en vliegt vervolgens laag over het water tussen de fairways van holes 1 en 9. Bij de duintjes nabij de green van hole 8 verlies ik hem uit het oog.
Het kan niet missen. Dit is een Sperwer (Accipiter Nisus) en wel een mannetje, jagend op kleinere vogels. De Sperwer is ongeveer zo groot als een kauwtje. Het mannetje iets kleiner en het vrouwtje wat groter.
De Sperwer heeft brede, korte vleugels met afgeronde punten. Heeft het mannetje een roestrode buik, bij het vrouwtje is die bruingrijs. De Sperwer komt overal op Texel voor. Zelfs lastig bereikbare tuinen bij huizen mijdt hij niet. Bekend van de Sperwer zijn de verrassingsaanvallen, waarbij hij laag boven de grond vliegend, waarbij obstakels op meesterlijke wijze ontweken worden, zich op zijn beoogde prooi stort, die voornamelijk uit kleinere zangvogels bestaat. Maar ook de Turkse Tortel, die ongeveer even groot is, is een prooi, die regelmatig gevangen wordt. Een andere manier van prooi bemachtigen door de Sperwer is een achtervolging in de lucht. De prooi wordt vervolgens vaak opgegeten nabij de plek, waar de prooi geslagen is. Mocht je een keer een keurige cirkel van veren, met een doorsnede van 30 à 40 cm, tegenkomen, dan mag je er van uit gaan, dat een Sperwer daar zijn prooi opgepeuzeld heeft.
Louw Nijhuis