De Regenwulp
Het is dinsdag, 3 augustus 2021, omstreeks 09.45 uur, als ik mijn driver zijn werk wil laten doen op de afslagplaats van hole 1.
Ongeveer ter hoogte van de achterzijde van de driving range zie ik op en naast de fairway een aantal vogels aan het foerageren. Het geluid, dat ze maken, herken ik als dat van de Regenwulp. Het zijn er twaalf.
De Regenwulp is de kleinere en noordelijkere tegenhanger van de Wulp. Deze laatste kent u vast wel. De vrij grote, bruinachtige vogel met de lange, omlaag gebogen snavel.
De Regenwulp broedt niet in ons land, maar is een doortrekker in het voor- en najaar. In het najaar is de kust de beste plek om hem tegen te komen. Je hoort de Regenwulp vaak eerder, dan dat je hem ziet. Het geluid is een karakteristieke triller bi-bi-bi-bi-bi-bi. De Regenwulp is kleiner en donkerder dan de Wulp. Hij heeft ook een omlaag gebogen, maar kortere snavel. Verder een markant getekende kop, met lichte en donkere kruinstrepen.
Het is een langeafstandstrekker. In het najaar trekt hij via getijdengebieden over een breed front naar Afrikaanse kusten.
Zijn voedsel bestaat uit insekten, larven, emelten, spinnen, duizendpoten, regenwormen, slakken en naaktslakken.
U heeft nog even de tijd om deze mooie vogel op onze golfbaan te zien. Binnenkort vertrekt hij richting Afrika.
Veel kijkplezier, Louw Nijhuis
De Regenwulp
De Wulp