Leden

De meest voorkomende eendensoorten op De Texelse.

Wanneer je je golfrondje maakt op De Texelse, kom je meerdere malen in de buurt van water. Het maakt eigenlijk niet uit, waar het is, maar nagenoeg overal kom je verschillende soorten eenden tegen.

De bekendste is de Wilde eend. Deze komt in bijna alle wateren in Nederland voor. U kent hem vast wel. Het mannetje met z’n groene of soms blauw/groene kop, bruine borst en grijze rug en flanken. Het vrouwtje onopvallend bruin om niet op te vallen als ze op eieren zit te broeden, meestal nabij de waterkant.

De Krakeend. Deze eendensoort is iets kleiner dan de Wilde eend. Het mannetje lijkt een onopvallend verenkleed te hebben, maar bij goed licht blijkt het uit een prachtige schakering van grijstinten te bestaan. Het ‘kontje’van de Krakeend is heel erg duidelijk zwart. Bij zwemmende Krakeenden kun je duidelijk de witte ‘spiegels’ op de vleugels zien. Deze zijn ook zichtbaar op de achtervleugels als de Krakeend vliegt. Het vrouwtje Krakeend is net als dat van de Wilde eend onopvallend bruin.

De Kuifeend. Deze eend is aanmerkelijk kleiner dan de Wilde eend. Het is een echte duikeend. Het mannetje is prachtig zwart-wit, met een mooie kuif op het zwarte achterhoofd. Het vrouwtje Kuifeend is onopvallend donker van kleur.

De Slobeend. Deze is iets kleiner dan de Wilde eend. Opvallend aan deze eend is de grote, brede snavel, waarmee hij lekker kan ‘slobberen’. Het mannetje heeft een donkergroene kop, een witte borst en een rood/bruin vlak op de flanken. Het vrouwtje is ook weer onopvallend bruin van kleur.

De Wintertaling. Dat is onze kleinste eendensoort, die voornamelijk in de winterperiode hier voor komt. Het mannetje is prachtig van kleur. Een rood/bruine kop, met daarop aan weerszijden een brede groene streep. Rug en flanken zijn grijsachtig . Bij de staart is een opvallend geel met zwarte vlek zichtbaar. Ook hier is het vrouwtje weer onopvallend bruin van kleur.

De Fuut. Deze soort valt met name in de broedtijd op door zijn opvallende kuif en halskraag. Verder heeft hij een lange, scherpe snavel, waarmee hij onder water op visjes jaagt. Als deze eend jongen heeft, draagt hij die tijdens het zwemmen regelmatig mee op zijn rug.

De Dodaars. Deze behoort ook tot de fuutachtigen. Is erg klein. Heeft ongeveer het formaat van een merel. Al duikend verzamelt hij zijn voedsel. In zomerkleed heeft de Dodaars een opvallend rood/bruine vlek aan weerszijden van de kop en hals. In het winterkleed ontbreekt die vlek.

De Meerkoet. Duidelijk kleiner dan de Wilde eend. We kennen hem allemaal. Deze zwarte watervogel met zijn witte bek en ‘bles’. Komt veel voor op onze golfbaan, Waar hij ook broedt op zelfgemaakte nesten in het water. Vrouwtje Meerkoet ziet er ongeveer hetzelfde uit als het mannetje.

Het Waterhoen. Kleiner dan de Meerkoet. Ook zwart van kleur, met een rode ‘bles’en rode snavel met gele punt. Zwemt met rukkende bewegingen en wipt daarbij continu met zijn staart, waarbij de witte onderstaart erg opvalt. Op de flanken heeft hij witte, smalle strepen. Vrouwtje ziet er ongeveer net zo uit als het mannetje.

Geef uw ogen de kost en geniet van deze mooie dieren.

Louw Nijhuis.

Wilde eend, vrouwtje, links en mannetje rechts

Krakeend​

Kuifeend​

Slobeend​

Wintertaling​

Fuut​

Dodaars​

Meerkoet​

Waterhoen​

 

 

Baanstatus

BaanOpen
Driving rangeOpen
QualifyingJa
TrolleysToegestaan
DraagtassenToegestaan
BuggiesToegestaan
GreensZomer
Greenfeespelers welkomJa

Let op; buggy's zijn niet toegestaan van hole 10 t/m 18!
Receptie golfbaan dagelijks geopend van 8.00 - 17.00 uur.
Telefoon receptie 0222-316539 bereikbaar van 8.30 - 17.00 uur.

Restaurant 't Hanenhuus dagelijks geopend vanaf 8.30 uur.
Keuken dagelijks geopend vanaf 12.00 uur.
Op maandag & dinsdag lunch tot 17.00 uur, geen diner.
Telefoon restaurant 0222-726555.

Hartelijk dank voor het repareren van uw pitchmarks & divots.

Wij wensen u een mooie dag!
Team De Texelse

Bijgewerkt: 09-12-2024 09:08