De Regel- en handicapcommissie
Deze commissie houdt zich bezig met de NGF golfregels en handicapregistratie.
De voorzitter van de Regel- en Handicap commissie is Ad Waverijn.
Contactgegevens en de overige commissieleden staan op de pagina: Bestuur en Commissies
Local Rules
Het is, via het instellen van een Local Rule, toegestaan op de Texelse een instrument te gebruiken omafstanden mee te meten, maar ook niet meer dan dat! Het is verboden andere zaken te meten, zoals windsnelheid, temperatuur of anderszins. Doe je dat toch, dan riskeer je tijdens een wedstrijd onverbiddelijk een DSQ.
Rij niet met de buggy te dicht bij de green, niet tussen green en bunkers rijden en zeker niet met een buggy in de duintjes lopen! Ook leden van de club maken zich hier regelmatig schuldig aan.
Repareer m.n. ook ballmarks, het liefst één meer dan je van plan was. En natuurlijk plaggen terugleggen op de fairway.
Tegenwoordig mag een ieder afslaan van een door hem/haar tevoren gekozen kleur tee. Natuurlijk wordt dan wel het aantal slagen “aangepast”.. De lijst hangt in de hal van het clubhuis, links van de balie.
Indien de baan qualifyling is kan het zijn dat de heren van de witte tees afslaan; dit kan een enkele slag in de playing handicap schelen. Informeer eventueel even bij de balie.
Meld de ligging van dode dieren a.u.b. aan de balie in het clubhuis. Als er zwerf- vuil door de baan ligt: neem het mee en gooi het in de prullenmand!
Houd er rekening mee dat als je meent te moeten plaatsen, je score niet langer qualifying is. Is plaatsen verplicht, dan kun je (dus) geen Q-kaart lopen. Informeer hiernaar ook goed bij wedstrijden!
Als de exploitant plaatsen verplicht stelt moet iedereen zich daaraan houden, maar ook de wedstrijdleiding kan (voor die wedstrijd) plaatsen verplichten (dan dus geen Q-score!!), maar de wedstrijdleiding kan het moeten plaatsen van de exploitant niet ongedaan maken.
Soms liggen er hier en daar door de baan hopen snoeiafval, met name ter zijde van de fairways. Deze voor verwijdering klaar liggende hopen zijn per definitie GUR en mogen zonder straf ontweken worden. Lig je echter in de waterhindernis en heb je last van deze GUR (of erin), dan heb je pech en dien je te spelen zoals de bal ligt, of ontwijken met straf (als in de waterhindernis).
De R&H-cie heeft, in samenspraak met de NGF, besloten dat de schelpenpaden als vast obstakel beschouwd dienen te worden. De betekent dat tijdens clubwedstrijden en competitie de paden vast obstakel zijn, maar de exploitant mag de local rule (integraal onderdeel van de baan) op de scorekaart laten staan! Zorg er dan wel voor dat je, als je ontwijkt, het geheel volgens de regels doet. Als je derhalve een Q-kaart loopt zijn de paden weer een integraal onderdeel van de baan.- Heb je hierover vragen, mail dan: *protected email*
Volgens een local rule zijn alle paaltjes vaste obstakels; dit betekent: dat je ze nimmer mag verwijderen. als je door de baan ligt zonder straf (volgens de regels) mag ontwijken. als je in de (water)hindernis ligt, je pech hebt en moet spelen zoals de bal ligt!
Een vraag is bijvoorbeeld of je na een airswing je tee nog eens even lekker goed kunt zetten en dan voor je tweede slag gaan. Nee dus! De bal is in het spel en je zit onreglementair aan je bal….. 1 strafslag! (Regel 18).
De nieuwe examenvragen staan op de NGF-site
Het is vrij eenvoudig te vinden en ga maar oefenen! Dit is trouwens ook leuk als je je hcp-kaartje al lang in de zak hebt…., wat is er eigenlijk blijven hangen?
Regelvragen
Er zijn vragen gerezen over de status van konijnenholen, die reeds aan het dichtgroeien zijn, evengoed is het zeer hinderlijk als Uw bal daar in ligt. Een konijnenhol is een konijnenhol, zolang duidelijk is dat het door een konijn gegraven is: dus ontwijken, zonder straf! Overleg bij twijfel met de wedstrijdleider en/of speel een tweede bal en beslis pas in het clubhuis hoe het moe(s)t.
Verloren bal (Regel 27-1): Als een speler een bal dropt op de plek vanwaar de slag gedaan is, indien hij de bal als mogelijk verloren beschouwt…..Op het moment dat een speler een andere bal dropt wordt deze automatisch de bal in het spel. Ook al wordt de oorspronkelijk bal (binnen vijf minuten) alsnog gevonden, dan nog moet de speler de gedropte bal spelen. Doet hij dit niet, dan speelt het de verkeerde bal met alle gevolgen van dien (zie Decision 27-1/2.3 en Regel 3).